Koala - mielenterveysaktivismia

Nuorten aikuisten mielenterveysaktivismiryhmä Koala on Mielenterveysyhdistys Etappi ry:n alainen hanke.

Koala-ryhmä koostuu joukosta nuoria aikuisia, joita kiinnostaa yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja mielenterveysteemat. Hyödynnämme toiminnassa myös kokemusasiantuntijuutta.

Hyödynnämme jäsentemme kokemuksia mielenterveyspalveluista ja arjessa pärjäämisestä. Toiminnan ajatuksena on muuttaa vastoinkäymiset työkaluiksi. Ryhmän tarkoitus ei ole toimia terapiana, vaan ideoida tapoja vaikuttaa yhteiskuntaan ja sitä kautta mielenterveystoipujien elämään. Toiminnan tavoitteena on poistaa mielenterveyden häiriöihin liittyviä ennakkoluuloja.

Mukaan toimintaan

Tervetuloa ryhmäämme pohdiskelemaan ja suunnittelemaan vaikuttamistoimintaa!

Erityisen arvokasta olisi, mikäli haluat jakaa omakohtaisia näkemyksiä. Olemme kaikki omien kokemuksiemme parhaita asiantuntijoita, meidän keskuudessamme ei esimerkiksi diagnooseja kysellä.

Teemme yhteistyötä eri tahojen kanssa. Koala järjestää muun muassa Kohtaamisen tarpeessa -tapahtumia, joiden tarkoituksena on lisätä keskustelua mielenterveystoipujien elämään liittyvistä tärkeistä teemoista. Kohtaamisen tarpeessa -tapahtumien teemoina ovat tähän mennessä olleet mielenterveyspalveluiden kehittäminen, nuorten mielenterveyden vaaliminen ja vapaaehtoistoiminnan merkitys. Mikäli olet kiinnostunut yhteistyöstä, ota meihin rohkeasti yhteyttä!

MIELENTERVEYSVIIDAKOSSA-PELI

Millaista mielenterveystoipujan elämä on yhteiskunnassa ja palveluviidakossa?

Mielenterveysaktivismiryhmä Koalan kehittämä Mielenterveysviidakossa-peli havainnollistaa mielenterveyden häiriöiden kanssa elävien nuorten aikuisten arkea ja kamppailua byrokratian rattaissa. Peliä varten on kerätty aitoja kokemuksia eri tahoilta.

Pelin juonena on päästä pelilaudalla liikkuen kotoa omaan elämään, keräten samalla riittävä määrä voimavaroja kuvaavia lusikoita. Matkan varrella seikkaillaan arjen sattumuksissa, terveyskeskuksessa, viraston luukulla, terapiassa, sairaalassa, baarissa sekä vastaillaan mielenterveyteen ja kuntoutumiseen liittyviin kysymyksiin, sekä lasketaan lusikoita ja rahoja. Peliin tuo lisäjuonta tarve hankkia esimerkiksi lääkärintodistus tai sairausdiagnoosi.

Pelin pääasiallisena tarkoituksena on johdattaa pelaaja mielenterveystoipujien arkeen ja toipujien kohtaaman byrokratian määrän ja monimutkaisuuden äärelle. Tietokilpailukysymykset puolestaan lisäävät pelaajien tietoisuutta muun muassa sosiaalietuuksista ja julkisen terveydenhuollon palveluista.

Kenelle peli on tarkoitettu?

Peli sekä viihdyttää että avartaa pelaajien näkemystä mielenterveystoipujien Elämästä. Se sopii kaikille henkilökohtaisesta taustasta riippumatta. Erityisesti sosiaali- ja terveysalojen ammattilaisten, alan opiskelijoiden, päättäjien ja järjestötoimijoiden olisi hyvä tutustua toipujien arkeen pelin kautta.

Mielenterveysviidakossa-pelistä sanottua:

“Oikeesti, voiks jonkun elämä olla tollasta?”

”Tää meni ihon alle! Mä olisin halunnut jatkaa pelaamista paljon
pidempään.”

”Kuulostaa ihan mun elämältä!”

Miten päästä pelaamaan Mielenterveysviidakossa-peliä?


Voit tilata meidät yhteisöösi pelauttamaan peliä. Kaksi ryhmämme jäsentä tulevat paikalle ohjaamaan peliä ja keskustelua. Pelitilaisuus kestää noin 2 tuntia. Pyydämme pelitilaisuuden järjestämisestä palkkioksi 40€ ja pelinohjaajien matkakulujen kattamista. Saadut korvaukset käytetään pelin kehittämiseen.

Yhteydenotot: koalaryhma@gmail.com

miia@koalaryhma.fi / Projektipäällikkö Miia Lusa p. 044 750 0060

anniina@koalaryhmä.fi / Projektityöntekijä Anniina Rauhala p. 044 750 0061